A születés utáni első 5 órát a szakirodalom "arany óráknak" nevezi. Tudományos kutatások szerint ez egy olyan periódus a baba életében,  mely - ha édesanyjával tölti - megalapozza, elősegíti a biztonságos kötődést. Ilyenkor ideális esetben a baba és mama bőrkontaktusban vannak. Anya öleli a kicsit és szoptatja, így teremtve meg a gyöngéd átmenetet a méhen belüli és kinti élet között. Aztán jó esetben marad a pici anyukával. Miért jó ez neki? Ha bármikor megéhezik, anyatejet kaphat nem tápszert vagy teát. 9 hónapig anya volt a világ és most anya segít megbirkózni a világgal. Ha bármi szükséglete támad, nem hagyják egyedül, kétségbeesetten sírni, hanem a leginkább ismerős ember, anya kielégíti. A szülés traumáját enyhíti, s nem tetézi szeparációval. Az első baktériumok, melyekkel találkozik a legkönnyebben leküzdhetőek, az anya által hordozottak lesznek. Miért jó anyának? Egyből elkezdhet ismerkedni babájával, jobban fel tud készülni az "otthoni életre", az anyaszerepre. Az igény szerinti szoptatás elősegíti a tej belövellését, majd  gátolja a mell bekeményedését. A nő felépülése könnyebb, gyorsabb, mert a szoptatás alatt felszabaduló oxitocin segíti a regenerációt. A szülés utáni hormonlöket általában éberebbé teszi az anyát és alvásigénye csökken, ezzel is elősegítve a babára-hangolódást. Ha valamilyen okból kifolyólag nem tudtuk megvalósítani a ezeket a baba-mama barát szempontokat, szerencsére számos alkalmunk nyílik még a kompenzációra. Szerető szülőként ez nem lehet akadálya a jó anya-gyermek kapcsolatnak.

Címkék: biztonságos anya szülés hormon trauma tej mell baba mama szoptat születés sír méh kötődés anyatej alvásigény szeparáció baktériumok oxitocin bababarát regeneráció anyaszerep igény szerinti szoptatás roomin-in arany órák bőrkontaktus belövell mell bekeményedése

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoanyci.blog.hu/api/trackback/id/tr825430300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása