Mire jó és mire nem a szülési terv? Hazánkban még nemigen dívik, amit az amerikai filmekben már láthatunk: a kórházba érkező vajúdó nő egy részletes szülési tervet nyújt át az orvosnak, melyben a fájdalomcsillapítás, gátmetszés, különböző beavatkozások iránti igényét vagy elutasítását jelzi. Kíváncsi lennék, hogy magyar viszonyok közt ez milyen reakciókat vált(ana) ki. Mert nálunk azért a szolgáltatások, beleértve az egészségügyit is, nem épp nyugatiasan működnek. Szóval szerintem a szülési terv kevésbé arra való, hogy a kórházi dolgozókat írott formában tájékoztassuk kéréseinkről. Arra sem épp ideális, hogy körmünk szakadtáig ragaszkodjunk elképzeléseinkhez, ha az élet mást hoz. Minden nő, minden baba, minden szülés más és más. Ennek elfogadása felszabadít és nyitottá tesz az adódó szituáció megélésére. Viszont mégis nagyon hasznosnak tartom több szempontból. Első a tájékozódás. Ha csupán nagyon kevés, hiányos információval rendelkezem arról, hogy mi fog történni a szülőszobán, az korlátozza tudatos döntési lehetőségeimet. Az általános mentalitás az, hogy fogadd el, amit a protokoll előír, az orvos jónak lát. Természetesen a szakmai segítség nem véletlenül van jelen. Senkit sem arra biztatok, hogy lázadozzon, hanem arra, hogy merjen kérdezni és álláspontot képviselni. Most mi fog történni? Az oxitocin infúziónak milyen hatásai/mellékhatásai lehetnek?  Biztosan kell-e burokrepesztés? Érdemes előzetesen tájékozódni az eljárásokról, hogy kialakuljon bennünk egy terv saját szülésünket illetően, melyet szóban saját magunk vagy egy minket képviselő személy (apa, dúla) éles helyzetben közölni tud a kórházi dolgozókkal. Jó, ha meg tudjuk fogalmazni igényeinket. Egy pozitív elvárásokkal teli szülési terv nagyon szuggesztív hatású lehet. Ha leírjuk, elképzeljük, hogy mi hogyan fog történni szerintünk, ennek az önmegvalósító jóslatnak kifejezett hatásai lesznek a szülésre. Például a "nem szeretnék fájdalomcsillapítást, ha elviselhetőek számomra az érzések" hozzáállás növeli a fájdalomküszöböt és a kivitelezése gördülékenyebben megy. Nosza hát, légy hatással a szülésedre! Gondolkodj róla, fogalmazd meg mit szeretnél, írd le (a segítődnek oda is adhatod), vizualizáld!

Címkék: döntés elvárás apa szülés kórház orvos információ baba szakmai elfogadás szuggesztív szülőszoba pszichés eljárás dúla oxitocin szülési terv gátmetszés vizualizáció fájdalomcsillapítás megélés burokrepesztés vajúdó szuggesztió fájdalomküszöb önmegvalósító jóslat

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoanyci.blog.hu/api/trackback/id/tr355365486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása