Szoptatás éjjel-nappal

 2013.07.26. 18:48

Érdekes módon még mindig tartja magát a 3 óránkénti szoptatás mítosza. Azért mítosz ez, mert - a gyerek igényeit szem előtt tartva - a szopiztatást nem lehet így csinálni. Miért nem? A magzati lét idilli állapotából kibújik a kis ember egy idegen világba. Keresi a kapcsolatot, az ismerős illatokat, megérzi, hogy szükségletei vannak, melyeket ki akar elégíteni. Születése után jó esetben rögvest édesanyja karjaiba kerül, és szopizni kezd, nagyon éber. Majd pihen egy ideig, s eztán - kevesen tudják, hogy - az újszülöttnél születése után röviddel (kb. másnap éjjel, de a szülés időpontjától is függ) van egy olyan időszak, amikor folyamatosan szopizni akar. Nagyon fontos, hogy ezt az igényét kielégítsük. Belátható, hogy a kórházban a rooming-in elhelyezés támogatja a folytonos szoptatás megvalósulását. A természet jól kitalált mindent, a mi dolgunk "csak" annyi, hogy a baba jelzéseit figyeljük. Mi is a szoptatás? Táplálás? Igen. Kapcsolat az ismerőssel, az anyával? Igen. Fájdalomcsillapítás, nyugtatás? Igen. Teljesítmény, hatóerő, bizonyíték, hogy cselekedeteimnek eredménye van? Igen. Igyekezzünk egy rendszert kialakítani a szoptatásban, ahogy nő a baba, egyre könnyebb lesz. Ne legyen differenciálatlanul minden jelzésre első válaszunk a cici. Lehet, hogy csak ölbe vágyik, unatkozik vagy a hasa fáj babánknak. De mereven ragaszkodni 2-3 óra szünethez a szoptatások között, teáztatni vagy cumit dugni helyette a kicsi szájába nem javallott. Ha cuppogtat, keresgél, a száját nyitogatja, de még csak 1 óra 50 perc telt el, nyugodtan adhatsz neki tejcsit. Mi sem órarend szerint táplálkozunk. Ha egy kiadós büfi-kaki után rájön, hogy ő mégsem lakott jól, bízz benne! Ha a nyári hőségben hamar megszomjazik, akkor hadd igyon az első tejből! Csak így tud elaludni? Nyugi, öt évesen már nem az anyamellen fogja álomra hajtani a fejét. Miről szól a szoptatás? Bízhatok anyában, hogy táplál, figyel rám, szeret, biztonságot ad, kielégíti a szükségleteimet, megnyugtat, ha bajban vagyok. Érdemes jelzésekkel fordulnom a világ felé, mert adekvát válaszokat kapok. Képes vagyok hatással lenni a dolgokra, megküzdeni a táplálékomért (igen fárasztó edzés egy újszülöttnek). A szoptatás a biztonságos kötődés egyik alappillére! Magadban is bízz! Képes vagy táplálni, hisz ezt tetted 9 hónapig. A melled erre van kitalálva, s tenni fogja a dolgát. Figyeld a gyermeked jelzéseit és tested alkalmazkodni fog az igényeihez!

Címkék: cumi anya újszülött kórház szoptatás csecsemő kaki baba éjjel hatás bizalom válasz anyatej jelzés inni táplálás szükséglet büfi nyugtat igény szerint hatóerő roomin-in teáztatás három óránkénti szoptatás első tej biztonságos kötődés

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoanyci.blog.hu/api/trackback/id/tr775427947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása