Divat az apás szülés

 2013.07.27. 11:19

Erőteljes elvárás érezhető a társadalom és a kismamák részéről, miszerint apuka legyen bent a szülőszobán, ezzel is kifejezve, hogy felelősséget vállal születendő gyermeke iránt. Az apukák szeretnének eleget tenni eme "kötelességüknek", kezdettől bizonyítva "jóapaságukat" illetve nehéz helyzetekben való férfias helytállásukat. Milyen hasznai lehetnek, ha apuka jelen van gyermeke születésénél? A nő szempontjából: biztonságot nyújtó légkört tud teremteni, támaszt nyújthat a kiszolgáltatottság állapotában. Képviselni tudja az orvos, a szülésznő felé neje kívánalmait a szüléssel kapcsolatban, döntési helyzetekben. Egy simogatás, egy biztató szó, hogy van kibe kapaszkodni a fájdalmaktól elgyötört nőnek erőt ad, s ezzel az apa közvetetten segít gyermekének megszületni. A babát életének első perceitől láthatja, kezébe veheti, nyugtathatja, a köldökzsinór elvágásával szimbolikusan átvezeti a méhen kívüli életbe. Apa és gyermeke korai kötődéséhez ezek a tényezők nagyban hozzájárulnak. A párkapcsolatot mélyebbé teszi, ha családjuk születésénél mindketten jelen vannak, s ez az intenzív esemény mintegy előfutára lehet a már működő házastársi/élettársi alrendszeren túl a jól funkcionáló szülői alrendszer megteremtésének. De! Ha a férfi nem akar részt venni, semmiképpen nem jó, ha erőltetjük. A muszájból jelenlevés sokkal rosszabb, mint ha a férfi kimarad a dologból. A szülő nőre is plusz terhet ró, ha látja a férfi feszültségét, tehetetlenségét, netán aggodalmát. A szülés után is számos alkalom kínálkozik, mikor segítségére lehet feleségének/párjának és szoros kapcsolatot építhet gyermekével. Ugyanakkor, ha a nő nem akarja párja részvételét az eseményen, neki is legyen joga nemet mondani. Erőteljes, intenzív és katartikus élmény ez, mely mindenkiben nyomot hagy. Hiszen új család születik!

Címkék: férfi szülő anya apa divat szülés kismama orvos társadalom gyermek baba párkapcsolat születés méh kötődés szülőszoba házastárs élettárs köldökzsinór apás szülésznő biztoság szülői alrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoanyci.blog.hu/api/trackback/id/tr125366684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prolee 2013.07.28. 10:29:18

Én pl. nem akartam, hogy a párom jelen legyen és a párom sem tülekedett a lehetőségért.

A természeti népeknél és az állatoknál sincs jelen a papa, ezért úgy gondoltuk, hogy nálunk is elfogadható ez, még akkor is, ha ez ma divat.

Olyan eseteket sosem dolgoz fel a sajtó, amikor a papa jelen volt, aztán soha többé nem tudta megdugni a gyerek anyját, meg új gyereket sem akart... Még mástól sem...

Ez ma szégyen, nem beszélünk róla, mert "alap" a papás szülés.

pszichoanyci 2013.07.28. 11:32:34

@prolee: Az, hogy ti így döntöttetek abszolút helyénvaló, sőt követendő. Két felnőtt ember saját belső érzéseire hallgatva közös döntésre jutott. Ha a társadalmi nyomásnak engedve máshogy tesztek holott ellenérzéseitek vannak, az senkinek nem tett volna jót. Se neked, se a párodnak, de még a babának sem. Egy rózsaszín felhő lebeg a papás szülés körül. Pedig maga a szülés-születés nem csak testileg, de lelkileg-érzelmileg is rettentően intenzív élmény, amit mindenkinek fel kell dolgoznia valahogy. Anyának, a babának és igen, apukának is!

sweety 2013.07.28. 12:01:45

Szerintem meg alap, hogy legyen mellettem egy ilyen helyzetben az egyetlen ember, akiben megbízok! És részéről is alap, hogy nem hagy magamra. Nem is vállalnék gyereket olyannal, akinek ez teher, vagy nem természetes.

Mária 2013.07.28. 12:07:50

Jó lenne egy statisztika, hogy azok közül, akik odáig vannak az apás szülésért, meg vissza, hányan támogatnák egy közeli hozzátartozójukat a haldoklása alatt.

Ha az egyik esemény természetes, a másik miért nem az?

Zebulon10 2013.07.28. 12:33:35

Nálunk feleségem azt mondta, férfinak nincs keresnivalója a szülőszobában. Megértettem, elfogadtam, amúgy is nehezen viselem a vér látványát. Mikor éjszaka elfolyt a magzatvíz és bevittem, már nagyon félt, szorította a kezem. Na, ő akkor és ott gondolta meg magát. A sors fintora az volt, hogy császármetszés lett a dologból és így mégse voltam bent. Bár felajánlották, hogy egy üvegfal mögül nézhetem a műveletet, de nem akartam élni vele. Meg hajnalban nekik se lett volna kellemes üvegablakot pucolni.

prolee 2013.07.28. 12:45:16

@pszichoanyci: Nos itt van a gond valóban: a "társadalmi nyomás".

De nem csak ebben a témakörben. Pl. "nem tudta megbocsátani magának, hogy nem tudta megszülni a gyerekét, ezért császározni kellett". Meg "nem tudott szoptatni, tápszerezni kellett a gyereket és ettől kiborult".

És a kedvencem: "alap, hogy étterem közepén kell szoptatni, mindenki bunkó, aki más véleményen van".

De olyan hsz-t is olvastam már magam korabeli nőtől, hogy a családban, házastársak között alap, hogy a hitvesi ágyban elengedjük a békegalambot, még jó, hogy nem fogunk a saját otthonunkban kijárkálni, ha ránk jön a szükség.

Nem vagyunk egyformák és nem kell senkire "nyomást" gyakorolni. Ez a "nyomás" ma mindenhol jelen van. Szigorúan a demokrácia zászlaja alatt persze.

prolee 2013.07.28. 12:51:03

@Mária: Okos. Én pl. 6 évig ápoltam (etettem, fürdettem, pelenkáztam) itthon az agylágyult anyámat, aki a karomban halt meg.

Erre szinte minden ismerősöm azt mondta, hogy hős vagyok és ez átlagon felüli teljesítmény volt. Szerintem viszont alap, hogy azt, aki megszült (apám nélkül ugyan :), majd felnevelt, azt nem dugom be az elfekvőbe, ahogyan azt az utoljára kihívott "igen kedves" ügyeletes orvosnő tanácsolta.

prolee 2013.07.28. 12:57:00

@Zebulon10: Ilyenkor a nő nem a férjére vágyik, hanem "valakire" akiben megbízik. Ez a helyzet.
És erre a "valakire" is leginkább azért vágyik, mert ez a kórházi körülmények között való szülés tényleg nem valami bizalomgerjesztő. Maga a szülőágy is úgy néz ki, mint valami kínzóeszköz, mellette meg ott csillognak a fémből készült steril hentesszerszámok. Ép elméjű ember ettől rosszul lesz.

Zebulon10 2013.07.28. 13:29:51

@prolee: Igen, nem csodálkoztam, hogy megriadt. Mint egy modern, steril kínzókamra, úgy néz ki. De a fogorvos is ilyen.
Amúgy én azokat nem értem, akik levideózzák a szülést és mutogatják családnak, barátoknak. A nászéjszakájukat se nézném meg, de ezt meg pláne. Nem tartozik rám. Csodás pillanat meg minden, de látványnak azért nem szép.

Igényes 2013.07.28. 13:59:51

@prolee: Nem csodálom. :) A békegalamb nem újdonság, tesznye emberek mindig voltak. Lehet hogy nem is a nő tartotta olyan természetesnek, csak párszor elmondta hogy nem kellene, és esetleg kapott egy pofont. Inkább megideologizálta.

@pszichoanyci: Intezív? Frászkarikát, undorító inkább.

mudpach 2013.07.28. 15:21:45

Halkan megjegyzem, hogy ma már azt nézik ki, ahol az apuka nem akar bemenni a szülőszobára...szánakozás a kismama felé, hogy ennek is milyen ura van...:( Sajnos első kézből tapasztaljuk, mivel hamarosan jön a baba nálunk...

pszichoanyci 2013.07.28. 18:18:04

@sweety: Te ezt igényled, de természetesen olyan nők is vannak,akikben a férjük jelenléte csak fokozza a feszültséget. S nem feltétlenül rosszul működő kapcsolatokra gondolok. Számodra a férjed jelenléte biztonságot nyújt és bizonyítja kapcsolatotok erősséget. De van akit zavar, mert mondjuk nem szeretné, ha őt ilyen kiszolgáltatott helyzetben látná. A lényeg szerintem a közös döntés.

pszichoanyci 2013.07.28. 18:31:52

@Mária: Hát ez az! Pontosan a minap merült fel ez a téma nálunk is. Sajnos haldokló vagy beteg családtagjaink magára hagyása (kórház, elfekvő) korántsem döbbent meg annyi embert, mint ha apuka nem megy be szülni. Pedig a haldokló segítése az utolsó ajándék, szolgálat, melyet neki adhatunk. Nem szenvedne annyi ember patológiás gyászreakciótól, ha a haldoklás/halál tabutéma helyett természetes folyamatként lenne elismerve a társadalom által.

pszichoanyci 2013.07.28. 18:33:07

@Zebulon10: Üvegfal? Hát igen, ez túl nagy pszichés hasznot senkinek sem hoz.

pszichoanyci 2013.07.28. 18:42:02

@prolee: Teljesítményorientált társadalom. Mindenki a maximumot akarja nyújtani, vagy legalábbis annak látszatát mutatni. Azt mondom, hogy kellenek irányelvek, de ha másként alakulnak a dolgok érdemesebb elfogadni, mint küzdeni ellene. Pl.: Más kérdés ha valaki egyáltalán nem akar szoptatni, vagy nem tesz érte, hogy tudjon. S megint más, ha szegénynek nem sikerül, mert mondjuk annyira rástresszel a dologra. Ugye a nyomás! Az iskolarendszerünk erre már szuperül szocializál!

pszichoanyci 2013.07.28. 20:04:04

@Igényes: A látvány az más kérdés, az élmény mindenképp intenzív.
süti beállítások módosítása